I kategorin ”collegefilmer som försöker att ha ett seriöst budskap” har turen nu kommit till Accepted. En film som handlar om Bartleby Gaines, en helt vanlig kille vars föräldrar heligt önskar att sonen kommer in på ett bra college. Bartleby är knappast en plugghäst och när antagningsbeskeden ramlar in ett efter ett med avslag börjar han få panik. Med hjälp av sina polare hittar han på en kreativ lösning. Han hittar på skolan South Harmon Institute of Technologies (förkortas S.H.I.T) och ser till att göra en hemsida om den där päronen kan läsa på. När de övertygats att Bartleby är antagen får han hela terminsavgiften i handen av sin far och det är ungefär då det börjar spåra ur på allvar.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video


Accepted är en komedi som knappast överraskar. Man vet vad man kommer att få, i det stora hela. Innan filmen åkte in i dvdspelaren hoppades jag innerligt att man inte kryddat den med en massa pretentiöst skit, överdriven patriotism och vedervärdiga moralkakor. Justin Long (Dodgeball, Apple-reklam samt en hel drös med filmer på gång) börjar bli ett namn att räkna med i lättsamma amerikanska komedier. Han är helt okej, och tur är väl det då resten av rollistan är ganska blek, trots en ständigt irriterad Lewis Black. Filmen skiljer sig dock lite från gängse genremall, och det till det positiva. Här finns inte några påfrestande skämt om kroppsvätskor, knark, eller några rejäla påhopp. Det är ganska snällt, men lyckligtvis utan att det blir patetiskt.

Jag blev positivt överraskad av filmen, och den var inte alls en outhärdlig american-pie-4-kopia. Tvärtom så fanns här ett ganska påhittigt manus, och några hyfsat underhållande scener. Helt okej en dag som denna när regnet smattrar på fönstret och det är typ helgmålsbön på alla tv-kanaler under hela kvällen.

Onödig fakta, Robin Taylor som spelar filmens tokstolle och som syns längst ner till vänster på bilden jobbar som lärare i fysik på en av Nordirlands mest ansedda skolor. Det vore kul att se hur han är som lärare, med tanke på hans sköna sätt i filmen.

Filmens utrymme på myspace

Ett svar på “Accepted”
  1. lina skriver:

    Denna filmen är så man vill springa i väg när de är pinsamt

  2.  
Lämna ett svar