Klockan 02:47 den tionde december 2006, svensk tid, blev Christer Fuglesang den förste men förhoppningsvis inte den siste svensken i rymden. Vägen dit hade varit lång, rymdfärden blev av olika anledningar ständigt framflyttad. Men slutligen, den tolfte december 2006, kunde han njuta av sin första rymdpromenad. Fjorton år efter att han påbörjat sin astronaututbildning. Christers dröm hade äntligen blivit uppfylld.

Det är inte utan att jag tyckte synd om Christer Fuglesang när det drevs med honom i media, den svenska astronauten som minsann aldrig skulle få skjutas upp i rymden. Han verkade i intervjuer sympatisk och har en utbildning som få i Sverige, avundsjukans näste kommer ens i närheten av. Men, till slut så blev det då äntligen dags. Tro fasen att det måste känts skönt efter alla tester, träningspass och svinhårda studier när han så gjorde sin första rymdpromenad tillsammans med sina kollegor uppe på rymdfärjan Discovery. Boken med titeln Tretton dygn i rymden efter fjorton år på jorden är Christer Fuglesangs egna ord om sina upplevelser, både på jorden och ute i rymden. Den ska vi nu titta närmare på.

Christers kompetens lär ingen tvivla på. Karriären är imponerande, han påbörjade sina studier i Teknisk fysik vid Kungliga tekniska högskolan 1975 och blev civilingenjör 1981. För att sedan göra en forskarutbildning i experimentell partikelfysik vid Stockholms universitet, disputera 1987 och bli docent 1991. 1989 blev han dessutom Senior Fellow vid Cern. Sedan 1999 är han hedersdoktor vid Umeå Universitet och har fått samma utnämning av University of Nova Gorica i Slovenien. Han utsågs till affilierad professor vid KTH 2006 och tilldelades Ingenjörsvetenskapsakademiens guldmedalj 2007, invaldes 2009 som utländsk ledamot av svenska Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien. Cern som är världens största partikelfysiklaboratorium ligger en bit utanför Geneve, och de släpper inte in vilka klåpare som helst och där jobbade Christer i flera år, bland annat med studierna av materiens minsta partiklar. Respekt.

Hur som helst så är Christers bok en rapp och välskriven berättelse om hans liv, givetvis med fokus på rymden och livet som astronaut med allt vad det innebär. Så klart är det spännande att i detalj få veta hur det är att leva på en rymdfärja, men det är minst lika spännande att läsa om de kringflackande liv som astronaututbildningen kräver. Livet i Ryssland där han med sin familj tillbringade flera år, bland annat i Stjärnstaden var sannerligen ingen dans på rosor, och det samma gäller för alla tentor, tester och tuffa fysprov. Det handlar inte om att vara allmänt brutalbegåvad i intellektet, det gäller också att vara stark såväl fysiskt som psykiskt samtidigt. För övrigt har han dessutom sprungit Stockholm Maraton på 3,15. Inte illa.

Boken är som sagt bra och väldigt intressant. Dessutom stundtals humoristisk och skildrar Christer som en positiv och nyfiken individ som inte ger sig och som gör allt för att klara av det han ger sig på. Det är rafflande läsning, och skildrar på ett väldigt bra sätt livet på en rymdfärja med allt vad det innebär.

Dessutom ger den en bra inblick i vad som krävs för att utbilda sig till astronaut. Jag slukade den på två kvällar vilket är ett gott betyg, det handlar alltså om en riktig sidvändare. Det jag saknar är väl hur man tränar rent fysiskt för att klara av utbildningen. Christer hade gärna fått berätta mer om styrketräning, den psykiska biten och liknande för att man som läsare ska få ett perspektiv av vilken fysik som krävs för att klara av alla prov och tester. Sedan kanske man kunde kortat ner vissa stycken där det skruvas och fixas med de paneler som behövde lite kärlek där uppe, men det är bara en randanmärkning. Annars är den snudd på klockren, både underhållningsmässigt men också som en förhöjare av allmänbildningen. Den rekommenderas starkt med andra ord och detta gör även ett besök på Christers egen webbplats!

Nasa
Esrange

Rymdpromenaden

Bilder från http://www.christerfuglesang.com

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Lämna ett svar