Jaguar Mk2 ansågs under sextiotalet vara den perfekta flyktbilen. En bil som ofta förknippades med Londons undre värld och som flyktbil i både filmer och i tv-serier. Men det var inte bara gangsters som tyckte om bilen. Den fiffige tv-deckaren Kommisarie Morse körde en och det kan man förstå, för tjusigare bil är nog svårt att tänka sig. Dessutom är den välutrustad och lyxig, samtidigt som den är relativt snabb och komfortabel. En riktigt trevlig fyrdörrars engelsk saloon av bästa sort med andra ord. Som klippt och skuren för anglofiler med smak för afternoon tea och tweedkavajer.

Bilen på bilden är en Jaguar Mk2 av 1963 års modell. I väldigt fint skick. Under huven sitter en rak sexa på 3,4 liter som passar bilen som hand i handske. Inuti, massor av läder, ädelträ och vippströmbrytare. Baksätespassagerarna kunde fälla ut en bricka från framsätets rygg, när man ville fika under färden.

Motorn vred ur sig 210 hästkrafter och accelererade till hundra kilometer i timman på 11,9 sekunder. Toppfarten låg på 192 kilometer per timma. Hade man mer bråttom fanns toppmodellen med den lite större sexan på 3,8 liter. Trots att den bara gav tio hästkrafter till så var den rejält mycket snabbare, med sina 8,5 sekunder till 100. Det var den man skulle ha om man blev jagad av farbror polisen. Problemet för skurkarna var att Londonpolisen också beställde över 200 exemplar själva, de flesta med den stora motorn så de kunde hänga med i svängarna. Växlade gjorde man med en fyrväxlad manuell låda med back, och med en osynkad etta. Vägegenskaperna samt bromsarna var vässade jämfört med föregångaren Mk1, men det ville till att ha bra armmuskler då bilen var väldigt tungstyrd. Hur som helst så är Mk2 en riktig klassiker och en av de mest eftersökta engelska bilarna från 60-talet.

Mellan 1959-1967 tillverkades det över 80 000 Jaguar Mk 2, de flesta hade den stora motorn på 3,8 liter. Dess lyckade design tog man tillvara på 1998 då den lilla S-Type presenterades, med tydliga designdrag från den klassiska Mk2.

Den tjusiga Mk2:an på bilderna fotograferades i Staberg för snart tre år sedan.

Text & foto Johan Åhlund

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Ett svar på “Jaguar Mk2 – The getaway car”
  1. Anglofilen skriver:

    Åkte upp till Dalarna i helgen och såg massor av engelska skönheter – inklusive den här Jaggan.
    Good Old England rules, och jag ser redan fram emot nästa år!

  2.  
Lämna ett svar