Efter att läst det senast numret av tidningen Outsidetåget hem från Stockholm blev jag lite sugen på mer äventyrsläsning. Outsidenumret inköptes endast på grund av att det var en fin specialutgåva om Göran Kropp. En person som jag hade turen att träffa några gånger under hans karriär, när han var ute på Mantorp Park och lattjade. Göran körde då Radical (såg konstigt ut då han var så lång), och dum som jag var så kom jag mig inte för att fråga om en intervju. Men, han var verkligen trevlig och otroligt sympatisk. När han avled för nästan exakt tio år sedan blev jag sorgsen, ska en av världens främsta äventyrare tas av daga på en rutinklättring i Usa? Så jävla tragiskt. Hemma gick jag ner i källaren och hämtade upp några böcker om klättring som jag köpte på ett antikvariat i Falun. Då slog det mig att jag ju redan läst Krakauers bok i skolan. Men, jag mindes den som bra och läste därmed om den.

Böcker om klättring kan vara riktigt spännande. Jag har tidigare läst boken om den svenska Everestexpeditionen 1991 och såklart Daniel Lagerkrantz fina bok om Görans äventyr, och båda var bra och underhållande skrivna. Av Krakauer har jag tidigare läst Into the wild, som sedan blev jättesuccé när den filmades. Och filmen följer lyckligtvis boken slaviskt, och boken är bra. Väldigt bra. Krakauer har dessutom skrivit massor av artiklar till amerikanska Outside och är själv en mycket erfaren klättrare. Han är också en bra berättare och journalist som beslöt sig för att skildra den eländiga expeditionen som han själv var med i. När han omformade sin artikel om katastrofen på Mount Everest i maj 1996 och skrev en bok om tragedin hade jag höga förväntningar.

Handlingen beskrivs så här:
Jon Krakauer, erfaren bergsklättrare, journalist och författare, ingår i en av de många grupper som ska försöka nå toppen på Mount Everest i maj 1996. Men alla är inte rutinerade klättrare och därför går uppstigningen långsamt och köer bildas vid de svåra passagerna.Efter en mödosam klättring når Jon Krakauer slutligen världens tak. Han är så utmattad av syrebrist att han knappast känner någon glädje där uppe på toppen och vänder genast om. Nedstigningen tar alltför lång tid och när mörkret faller tappar han bort sina kamrater.Samtidigt bryter en plötslig och våldsam storm ut och de flesta klättrare överraskas högst uppe på berget. När Krakauer efter omänskliga ansträngningar har tagit sig ner till baslägret är nio klättrare från fyra expeditioner döda. Det var den svartaste dagen i Mount Everest historia.

Att befinna sig på den höjden, med allt vad det innebär gör man inte utan risker. Krakauer går på ett föredömligt sätt igenom hur expeditionen planeras och hur ett sådant äventyr måste gå till, med acklimatiseringar, ett antal läger på olika höjd, förfrysningseffekter, lungödem, samarbetssvårigheter och såklart även kamratskap mellan olika entusiaster och olika expeditioner. Det är bitvis riktigt gripande läsning och det är svårt att tänka sig en mer spännande och stundtals underhållande läsning, baserat på verkliga händelser utspelade på en av de mest otillgängliga och fruktade platser man kan tänkas. Boken är synnerligen bra uppbyggd och pedagogisk. Den är också i likhet med Johan Lagerströms bok rappt berättad och har ett härligt driv. Båda rekommenderas, fast de är två helt olika skildringar om drömmen om det ultimata klättringsäventyret.

Trots att boken har några år på nacken så är den en av mina favoritböcker och den rekommenderas verkligen. Men även då jag inte klättrar själv läste jag den på ett par kvällar, och jag kunde inte lägga den ifrån mig, sjukt spännande. Jag ska omgående beställa hans senaste bok: Where Men Win Glory: The Odyssey of Pat Tillman. Ang omslagsbilden ovan, den ser jättefräsch ut, själv har jag den ilsket fula orangea utgåvan. Finns ofta på loppis har jag märkt. Men som sagt ska man ju inte döma en bok efter omslaget. Studentlitteratur undantaget.

Johan Åhlund

Vem är då Johan Åhund?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Lämna ett svar