nanuk1Audis nya konceptbil Nanuk slog ner som en bomb när den presenteredes i förra veckan. Audi hade nämligen lyckats att hemlighålla projektet totalt och bilen överraskade därför en samlad journalistkår och fick bra med uppmärksamhet.

Många hade nog förväntat sig något annat, kanske en liten miljövänlig stadsbil eller liknande. Men nu drog man alltså fram en maffig och mycket avancerad crossover med en matchvikt om 1,9 ton tydligt inspirerad av formen från Italdesign´s Giugiaro Parcour.

Nanuk är potent, fyrhjulsdriven, automatväxlad, matad med dubbla turbos och storväxt. En V10-diesel med 544 hästkrafter med ett vridmoment om hela 1000 newtometer har hittat ner under huven. Detta gör att bilen enligt Audi själva går som en missil. 3,8 sekunder till 100km/h och en toppfart på 305 km/h är imponerande. Audi hävdar också att förbrukningen trots vikten och all effekt ska hålla sig på måttliga 0,8 liter på mil.
nanuk2
Man har också jobbat med väghållningen. Nanuk styr på alla fyra hjulen och bakhjulen kan vridas nio grader vilket ska ge bra vägegenskaper, fina kurvegenskaper samt trygg högfartsstabilitet.

Serieproduktion? Knappast, men det finns goda chanser att tekniken, om den fungerar bra hamnar i kommande Audi-modeller. Hur som helst så är Nanuk ett tufft koncept och ett i raden av bevis på Audis tekniska kompetens.

Lämna ett svar