Den senaste tiden har jag läst en hel del böcker. Mycket biografier, reseskildringar, true crime, samt en del deckarraffel. Så kom då den senaste beställningen i början av veckan och då leverantören skickar dessa styckvis har således min brevbärare fått slita lite de senaste dagarna. Här är min förra beställning i all sin prakt!

Nu har jag litteratur så att jag klarar mig till framåt hösten, och i den här högen finns en hel del blandat. Konstigt nog ser det ganska militärt och kriminalbetonat ut vid en snabb överblick, men bland titlarna finns en blandning av reportagejournalistik, äventyr, prestationer och reseskildringar.

Böckerna av Ross Kemp baseras på de tv-program han gjort om olika gäng och är en mix mellan reseskildring och reportage. Tv-serien var okej, men inte mycket mer. När han sedan drog till Somalias kust i jakt på pirater och hängde med den brittiska armén till Afghanistan så slog jag till på några av hans böcker, med rejäl rabatt om man köpte alla fyra.

En journalist och filmare som jag har betydligt högre respekt för än Kemp är Chris Terrill. Han gjorde förra året en mycket uppskattad dokumentärserie om de engelska soldaterna i Afghanistan, som jag faktiskt såg och gillade. I den här boken beskriver han hur han som 55-åring blev den äldste någonsin som klarat de brittiska kommandostyrkornas hårda utbildning. Detta då han var tvungen att vara lika tränad som soldaterna för att ens få hånga med, trots att han bara skulle filma. Det lär bli en spännande och tät läsning om hur man tränar och vad man får stå ut med, samt hur långt man kan pressa sin fysik, trots att man inte är ung längre. Att Terrill klarade av detta är enormot imponerande. Respekt.

Sedan tillkom ett par av Jack Coughlins böcker, Act of treason och Kill zone. Titlar som beskrivs lite som Lee Child fast mer militärt. Alltså pangpangläsning som tydligen säljer bra, återstår dock att se om de är någorlunda realistiska och om Coughlin inspirerats av sina egna resor och äventyr.

Mer av samma tema blir det i form av Seal Team Six av Howard E Wasdin och Stephen Templin som berättar om hur Seal Team Six bildades och hur de jobbar. Mike Coburn som tjänstgjorde i Bravo Two Zero blev minst sagt förbannad över Andy McNabs och Chris Ryans skildringar av operationerna inne i Irak under gulfkriget och skrev sin Soldier Five för att för en gångs skull sprida information om vad som egentligen hände under operationen då tre soldater miste livet. Man kan ju bara hoppas att den är sanningsenlig, då finns det hopp om spännande läsning.

Mark Bowden gillar jag, då jag tyckte att hans Killing Pablo var både spännande och intressant. Hans bok om Black Hawk Down-incidenten i Mogadishu har jag velat läsa länge, inte minst efter att ha sett filmen. Amerikanskt patriotiskt raffel igen, jag vet; men det handlar ju om att mer eller mindre läsa actionfilmer så jag förväntar mig inga litterära mästerverk av ovanstående, kanske lite av Terrills bok dock. Annars är det mest verklighetsflyt och raffel.

Stephen King då, han har jag inte läst något av på säkert sju, åtta år. På 80-90talet läste jag allt av karln och gillade det. Nu är han tillbaka med Under kupolen, ett lite drygt 1200 sidor långt epos som ska vara bland det bästa han någonsin gjort. Den beställningen kändes ganska självklar. Det ska bli mycket roligt att läsa den, hoppas bara att den håller måttet då sidantalet är ganska sinnessjukt.

Förra beställningen innehöll flera böcker av Jeremy Clarkson och James May. Den här gången köpte jag på mig två av Richard Hammond. On the edge är lite av en självbiografi och Or is that just me handlar om insikten om att karln snart blir 40. Småtrevligt, och det ska bli spännande att se om han når upp till Clarksons humor och Mays finurliga betraktelser i skriftform.

På temat självbiografier inom motorsporten har Martin Brundles bok om sitt liv som Formel1-förare fått mycket fin kritik. Ett givet köp. När vi ändå är inne på motorer så slog jag även till på äventyraren Charlie Boormans senaste reseskildring Right to the edge, där han beskriver en resa från Sydney till Tokyo till varje pris.

Bear Grylls, världens mest kända överlevnadsexpert släppte precis innan beställningen sin självbiografi Mud sweat and tears. En 350-sidors resa med allt från SAS, tre brutna ryggkotor, mount Everest samt mycket mer. Klockren sommarsläsning.

Sedan kommer vi in på true crime, och lite krim. Mario Puzo kräver nog ingen förklaring och när jag hittade hans Omerta slog jag till. Det samma gällde för Under and alone av William Queen som berättar om hur det är att leva som polisinfiltratör och nästla sig in i motorcykelklubben Mongols. Som omslaget berättar: Under and Alone ”is a breathless, adrenaline-charged read that puts you on the street with some of the most dangerous men in America and with the law enforcement agents who risk everything to bring them in”. Funkar i sommarsolen.

Det gör förhoppningsvis också Peter Maas maffiaskildring av underbossen ”Sammy the Bull” Gravano, som hamnar på kollisionskurs med John Gotti när han vill hoppa av och berätta allt han vet om maffian. Hur det funkar i den undre världen i japan vet journalisten Jake Adelstein och hans Tokyo Vice. Från omslaget: At nineteen, Jake Adelstein went to Japan in search of peace and tranquility. What he got was a life of crime, his final scoop brought him face to face with Japan’s most infamous yakuza boss and the threat of death for him and his family, Adelstein decided to step down …momentarily. Then, he fought back. Hoppas att den håller vad den lovar och kombinationen av en reseskildring med kulturella skillnader och spänning har gjort den till en storsäljare.

Charles Bukowski var också given då jag hittade hans självbiografi, Min oskuld och Pearl Harbor. Den hade jag inte och nu är Bukowskisamlingen lite mer komplett. Sedan såg jag att det var bra pris på Michael Connellys Hotet, en lite tunnare bok om Harry Bosch där han och hans mannar ställts inför det ultimata terrorhotet. Hotet publicerades ursprungligen som följetong i sexton avsnitt i The New York Times Magazine och i bokform är den väsentligt utökad och har försetts med fler karaktärer. Kan bli spännande.

Om undergången blir ett faktum kanske man inte har för stor nytta av att ha läst Forrest Griffins Be Ready When the Sh*t Goes Down: A Survival Guide to the Apocalypse. Griffins tidigare bok Got Fight var väl okej, men den här gången hoppas jag på mer humor. Omslaget ger ju i alla fall sken av en viss självdistans om någon nu trodde att Forrest saknade det. Kan bli roligt.

The Mammoth Book of Hard Bastards av Robin Barratt är precis vad det låter som. En samling personporträtt av utvalda tuffingar som har något att säga eller att skrävla om. Ungefär som Se & Hör fast med inslag av psykfall troligtvis. 448 sidor för fem euro kändes inte allt för dyrt.

Då jag tidigare läst en del skildringar av vilda västern kände jag för Leon Claire Metzs The Shooters. Den kom 1996 och innehåller ett antal personporträtt av legender från the good old wild west. I en tidigare post här på sajten skrev jag om boken om Billy The Kid som var snuskigt väl researchead och välskriven, här räknar jag inte med samma anslag men en småtrevlig bok med svåråtkomliga bilder som verkar vara en av de bättre i genren.

Can’t Swim, Can’t Ride, Can’t Run: My Triathlon Journey from Common Man to Ironman av Andy Holgate har fått massor av bra press. En helt vanlig kille som bestämmer sig för att klara en en Ironmantävling och bli triatlet. Den här beskrivningen säger det mesta: Andy Holgate’s epic journey from being an overweight librarian to an Ironman triathlete. Before he could even begin the rollercoaster ride which amassed more punctures than Andy. Låter ju hur bra som helst.

Okej jag bor i en bostadsrätt om två rum och kök. En man-cave är inte att tänka på. Men jag köpte boken då jag läst positivt om den och den innehåller massor av roliga/bilder på gillestugor och lekrum designade av och för män. A man-cave is a sanctuary where a man can resurrect the glory of his past and cherish his hobbies without ever disrupting his family. Perfekt.

Lite bilar också. Giles Chapmans lilla bok om The WORST cars ever sold kändes lite kul. Och sedan kom jag på att jag faktiskt inte läst nåt av Tom Clancy på länge. Därför köptes Hedersskuld. Anders Tengners bok om livet som rockjournalist följde med av bara farten.

Nu har jag att göra ett tag. 30 böcker om ca 10600 sidor. Frågan är vilken jag ska börja med. Det lutar åt Chris Terrells bok, eller möjligtvis Andy Holgates.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Ett svar på “Lite nya böcker – stackars brevbärare 2.0”
  1. […] senare. Hur som helst så ser den nyligen inköpta bokhögen ut ungefär som vanligt. Läs mer HÄR och HÄR. Det är en salig blandning av fakta, deckare, thrillers, noveller och annat […]

  2.  
Lämna ett svar