Michael J. Fox var under åttiotalets mitt trots sin ringa längd den största tonårsidolen i Hollywood. Han slog igenom stort med Spielbergs mycket underhållande komedi Tillbaka till framtiden och spelade snobbig yuppieunge i tv-serien Family Ties. Han gick från klarhet till klarhet och radade upp filmframgångar och sågs överallt i media. Mitt i karriären slog ödet till och vid blott 29 års ålder drabbades han av den fruktade neurologiska sjukdomen Parkinson. Symptomen med skakande fingrar uppdagades under en morgon på ett hotell under inspelningen av komedin Doc Hollywood. Diagnosen fastställdes året efter, 1991 och fram till 1998 mörkade han och familjen sjukdomen och försökta jobba på så gott det gick.

Fox och sambon Tracy Pollan hade två år innan fått sitt första barn och på schemat stod flera filmer som skulle spelas in. Filmer som kom att bli måttliga succéer jämfört med hans tidigare. 1996 hade dock sjukdomen blivit allt värre, men karriären som tv-skådis gick som på räls då Michael precis börjat att spela in succéserien Spin City.

Det är en angenäm upplevelse att läsa Lucky Man. För Fox är en god berättare och trots sin sjukdom så är han verkligen en lucky man. Från att osentimentalt skildra den fruktansvärda upplevelsen om hur han vaknade på ett hotellrum med ett lillfinger som hade ett eget liv, till att under en löptur se en förskräckt fru som konstaterar att hela vänstra sidan av hans kropp inte hänger med låter han sedan läsaren följa med under sin karriär. Det är smart uppbyggt och efter att ha beskrivit sin barndom så blir boken väldigt intressant. Att så ung få sådana framgångar är få förunnat, och när han som knappt myndig börjar sin karriär i en pyttelägenhet i Hollywood serveras vi en nostalgisk tillbakablick som är både rolig och spännande. Den som tror att herr Fox är ett väluppfostrat torrbläck får tänka om. Det kändes nämligen skönt att läsa om ordentligt partajande, hur Hollywood fungerade på den här tiden, bortglömda räkningar, inkassokrav, kassa agenter samt en förmåga att landa roll efter roll som för karriären framåt. Utan att bli ett högfärdigt as med divatendenser. Fox känns genuint äkta och framstår som en genomsympatisk person, trots att han redan vid ung ålder hade ett rejält självförtroende.

Med sådan titel så kommer det knappas som en överraskning att boken trots all tragik har en positiv tongång. Fox är glad och har levt ett väldigt bra liv. Att gnälla över en diagnos som Parkinson som är en fruktansvärd progressiv neurologisk sjukdom som inte kan botas ligger inte i Michaels natur. Att dölja den samt att hitta rätt form av medicinering samt att sluta helt med alkohol skulle visa sig bli mer komplicerat än man kan tro. Lika så att hitta en modell som underlättar känslan av att bli drabbad av Parkinsons i en så tidig ålder. De flesta som diagnostiseras får sjukdomen mellan femtio och sextio års ålder. Michael fick den när han var knappa trettio.

När det gäller karriären hade jag personligen hoppats på att han skulle berätta lite närmare om hur han hamnade i kultrullen Class of 1984. En av hans första roller. Dessvärre avhandlas detta på fyra, fem rader vilket var lite trist. Han går heller inte in allt för mycket i berättandet av sina filmer, det är kortfattade konstateranden om hur de gick och hur han fick dessa roller. Just detta hade varit roligt att läsa mer om. Inte minst om inspelningarna av Tillbaka till framtiden och dess uppföljare. Troligtvis berättar han mer om detta i boken A Funny Thing Happened on the Way to the Future: Twists and Turns and Lessons Learned, men lite drygt 160 kronor för blott 100 sidor känns väl magstarkt. Då känns hans senaste alster Always looking up betydligt mer intressant. Den skrev han 2010 och det är hans tredje bok.

Hur som helst så är den här boken väldigt läsvärd. Inte minst om Parkinson utan också som skildring av en av de största inom komedifacket under Hollywoods åttio- och nittiotal. Det är en varm, ärlig och osentimental historia som trots att den är väl kort med sina knappa 310 sidor var en angenäm läsupplevelse som gav mersmak och troligtvis kommer att göra flera läsare nyfiken på Michael J Fox som person. Det vore en ära att få intervjua honom då han under många år arbetat med att samla in pengar till forskning om sjukdomen genom sin The Michael J. Fox Foundation.

Johan Åhlund

Michael berättar om sin sjukdom
You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video
Michael om Parkinson hos Larry King
You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video
Originaltrailern till Back to the future
You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Michael J Fox Foundation
Wiki om Parkinson
Parkinsonförbundet
Frågor och svar om Parkinson
Parkinsonfonden
Neurologi

Text och bild : Johan Åhlund

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Lämna ett svar