minishavsbod När jag var liten så hade familjen gemensamma vänner i det lilla fiskeläget Bua, som ligger någon mil utanför Varberg. Där tillbringade jag ett flertal somrar tillsammans med morsan och med kompisar som följde med ner för att ha roligt en vecka eller så. Den första gången vi var nere var troligtvis 1984, men vi var också där och hälsade på fyra gånger till om jag inte minns fel. Sist jag var där var sommaren 2000.

Därför tog jag nu chansen att dra ner till Buas hamn och kolla läget (jag var ju i Falkenberg några mil bort för att kolla på racing) och se hur den förändrats sedan ungdomens dagar. Holy crap, det är ju så mycket mer av allt idag. Och det är otroligt mysigt. Dagen till ära så var det makrillfestival och hamnen kryllade av folk, och av död makrill.

minibuahamn1 Nere i hamnpiren ligger flera fina fiskebåtar och sjöräddningens båtar och vilar upp sig. Vattentornet i bakgrunden. Vad gjorde jag då när vi var på semester här när jag var ung? Jo jag badade i havet, fiskade krabbor (tänk Deadliest Catch), nötte ut min tennistrainer , hyrde Lone Wolf McQuade samt Octopussyvhs, kärade ner mig i kalaspinglan som jobbade i den enda livsmedelsbutiken sommaren 1987, hoppade omkring högt uppe i luften i gigantiska fiekenät som satt fast mellan en massa träd, åt färska räkor, kollade in Ringhals, åkte till Varberg, Falkenberg och till Väröbacka, läste Fantomen, kollade på den första filmen i sagan om Star Wars, och hade det allmänt jävligt bra. Those were the days. Fast då var ju Buas hamn så mycket mindre, i alla fall minns jag det så. Men en massa positiva minnen här ifrån har jag, så det var kul att komma tillbaka en sväng igen.

minibuahamn2 Räddningstjänsten njuter av det fina vädret och puttrar ut lite sakta på havet.

minibuahamnen De fina havsbodarna som ligger på andra sidan hamnpiren. Här är det minsann gott om fina båtar, och det doftar underbart av grillat kött. Hela stället har ett skimmer av livskvalitet över sig.

minibuahamnenigen Så här ser det ut om man står på bryggan med havsbodarna och tittar mot parkeringen. Typ 100 jättemaffiga husbilar på rad där de flesta strosar omkring eller äter gott. Lugnt och skönt, i det perfekta vädret.

minubua1 Vänder man sig om ser man den ena segelbåten efter den andra lägga till i hamnen.

minibuafiskebat Några av fiskebåtarna vid hamnpiren.

minibuaganler En patinerad trålare längst ut närmast hamninloppet.

minibuaglasbil Det är inte varje dag man ser en typisk amerikansk glassbil. Började genast tänka på Smashing Pumpkins fina video till kanonspåret Today när den här kom förbi. Köp dig en egen och bli kung bland kidsen på somrarna.

Text & foto © : Johan Åhlund

Vem är Johan Åhlund?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Lämna ett svar