Den skulle heta Kolv sjuttio. Det tyckte ingenjörerna på NSU som jobbade hårt med efterföljaren till modellen Ro80. Ro80 var en lite udda men lyxig bil, bestyckad med en törstig wankelmotor. En billigare och mer lönsam modell skulle tas fram. Den nya bilen med namnet K70 hade utrustats med en konventionell vattenkyld fyrcylindrig motor på just 70 hästkrafter istället för den wankelmotorn som satt i Ro80. För bilens design stod Claus Luthe och målet var att ta fram en rymlig och modernt formgiven familjebil med plats för hela familjen. Planen var en lansering på den prestigefyllda bilsalongen i Genève 1969. Nsu hamnade dock i ekonomiskt trångmål och Auto Union (med NSU och Audi) köptes upp av Volkswagen vilka från dag ett sett K70 som en rival till Audis populära modell 100. Volkswagen med sina luftkylda motorer såg chansen till ett smart klipp då bilen var i stort sett helt färdigutvecklad och man lanserade den i augusti 1970 som Volkswagen K70. Då K70 var en sedanmodell fanns hela tiden en plan på en kombimodell men den skulle aldrig dyka upp.

Som sagt, K70 var ett nytt grepp för Volkswagen då den var vattenkyld. Motorn satt längdmonterad fram, drev på framhjulen och var på 1,6 liter (en version på 1,8 liter och 100 hästkrafter samt ytterligare en 1,6 liters på 90 hästkrafter skulle sedan dyka upp, 90-hästaren såldes dock aldrig här i Sverige). Motorn härstammade från Nsu´s modell 1200. Från början skulle den ju lämna 70 hästkrafter men vid releasen var den något starkare och matade fram 75 hästkrafter. Detta gjorde modellen sävlig och inte allt för rapp. För att få lite bättre fart i bilen tog man även fram modellen K70 L. Den hade en två hundra kubik större motor, som levererade 100 hästkrafter. Med denna accelererade bilen från noll till100 km/h på 12,5 sekunder vilket var något snabbare än de konkurrenter man siktade in sig på. Med lite hemlängtan och nedförslut var 165 km/h ingen omöjlig toppfart. Då gick det dock åt rejält med bensin. En förbrukning på 1,3 liter per mil var inte alls ovanligt för den stora motorn vilket var mindre bra då en oljekris stod för dörren.

I marknadsföringssnacket beskrevs K70 som en rak konkurrent till bilar som Volvos 140-serie, Saabs 99:a och inte minst Opel Rekord. Mellanklassen var ett riktigt getingbo och det gällde att slå på stora trumman om bilen skulle bli en succé. I reklambroschyrerna hyllade man bilens rejäla lastutrymme, dess snabba acceleration, den ovanligt påkostade bakaxeln samt det stora servicenätverket. Dessutom beskrev man bilen som elegant med ett modernt utseende. Bakaxeln skulle vara en bidragande orsak tillsammans med framhjulsdriften till att man i reklamen visade bilder på K70 i full fart där man minsann talade om att bilen klarade av 0,74 g i kurvorna. Väghållning var viktigt, även om bilen definitivt inte hade några sportiga ambitioner.

Man blev dock varse om en del barnsjukdomar och kvalitetsproblem när bilen introducerats och detta i kombination att serviceverkstäderna var vana med att arbeta med luftkylda motorer ställde till problem för en hel del ägare. Att bilen för sin storlek var rymlig och hade ett rejält bagageutrymme insåg nog alla. I reklamen skrev man att man kunde lasta hela 700 liter bagage. Detta var mycket mer än konkurrenterna och en bild togs fram där man radat upp tio rejäla väskor framför bakluckan. Fick allt plats tro? Klart var i alla fall att den svalde en hel del. Inredningen var hyfsat ombonad och framför ratten med sina tre ekrar fanns både hastighetsmätare och varvräknare, med sportigt röda mätarnålar. Under instrumentpanelen fanns gott om plats och bredvid instrumenten satt generöst stora luftinsläpp. I baksätet satt man rakt upp och ner och hade gott om benutrymme. Modefärgerna var gul, mossgrön, orange samt elfenbensvit.

K70 blev dock ingen vidare storsäljare. Jämfört med den klassiska bubblan som sålde lite drygt 21 miljoner exemplar lades K70 ner 1974 då man sålt blygsamma 210 000 vagnar. Direktörerna på Volkswagen hade en modell som döptes till Golf på gång.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Lämna ett svar