minilLamborghinis lilla smidiga Gallardo blev en succé med sin rakbladsvassa design, potenta V10:a samt sin tjusiga inredning. Men den har sannerligen hängt med ett bra tag nu. Faktum är att den presenterades redan 2003 och många bilälskare, däribland mig själv har, trots att det är en smärtsamt vacker bil undrat när ersättaren kommer. Det har istället presenterats den ena specialversionen efter den andra (lista finns längre ner i texten), och många längtar nu som sagt efter en ny fräsch lite mindre Lamborghini med attityd och prestanda.

I början av augusti kom så ytterligare en version som många hoppas är den sista vi ser av Gallardon. Den heter Gallardo LP 570-4 Squadra Corse och som namnet berättar rör det sig om en Gallardo med fyrhjulsdrift, med 570 hästkrafter. Den är baserad på Gallardo Super Trofeo och den visas upp på Frankfurtsalongen. Squadra är för de som blir nyfikna namnet på den nybildade motorsportavdelningen på Lamborghini och där lär det nog finnas potential för att ta fram fina prestandamissiler med den klassiska tjuren i fronten.

Bilen är nära besläktad med racebilarna i Super Trofeo. Dn är utrustad med den gigantiska bakvinge som racerbilarna har vilket gör att dess aerodynamik ser till att ge dess väghållning det där lilla extra. Sen har man även använt sig av en hel del kolfiber vilket sänkt vikten rejält. Nykomlingen väger in på 1340kg vilket ger bilen ett väldigt fint effekt/viktförhållande. Ultralåga 2,35kg per hästkraft mäktar få bilar med och detta flyttar den från 0-100 km/h på raska 3,4 sekunder. 0-200 km/h klaras av på 10,4 sekunder och sen går det undan ända upp till toppfarten på 320km/h. 570 hästkrafter levereras vid ylande 8000 varv och ljudet är enligt Lamborghini själva något i hästväg. Se filmen nedan! Precis som i racerbilen så växlar man med den sex-växlade e-gearlådan genom paddlar på ratten.

Men, låt oss nu hoppas att det här är den sista specialaren som baseras på Gallardon och att Lamborghini inom en inte allt för avlägsen framtid presenterar en helt ny ersättare. Det vore fina nyheter för oss som tycker om italiensk bilkultur!

Nedan följer ett axplock av de specialversioner som man under åren tagit fram. Vilken som är snyggast är väl en smaksak. Men titta gärna lite extra på Noctis, Lp-570-4 Superleggera Edizione Tecnica och Nera!

SE
LP 550-2 Balboni
LP 560-4 Gold edition
Nera
Bicolore
LP 550-2 Super Trofeo
LP 550-2 TricoloreSingapore Limited Edition
LP 550-2 Hong Kong 20th Anniversary Edition
Malaysia Limited Edition
Indonesia Limited Edition
LP 560-4 Noctis
Bianco Rosso
LP560-4 Edizione Tecnica
Lp 570-4 Spyder Performante

Lägg där till en tjusig polisbilsversion utvecklad till Italiens trafikpolis Polizia Stradale. En modell som givetvis fick enorm uppmärksamhet och som såldes till flera länder.

Text : Johan Åhlund

Vem är Johan Åhlund?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Ett svar på “Lamborghini Gallardo LP 570-4 Squadra Corse – Kom med något nytt nu Lamborghini!”
  1. Sebastian skriver:

    Den kommer Johan, den som väntar på något gott etc etc…. Fast det är fan på tiden 🙂

  2.  
Lämna ett svar