Omslaget är rejält kryddat med omdömen från Harry Knowles, och om han tyckte att filmen är en av de bästa amerikanska skräckfilmerna på senare år så ansåg jag att den kunde vara värd den tjuga den kostade nere på videobutiken. Ett skräckraffel i vilda västernmiljö tillhör inte vanligheterna och redan där blir filmen smått unik.

En samling modiga män ger sig ut för att hitta och hämta hem en bosättarfamilj som försvunnit från sitt hem på under mystiska omständigheter. Eftersom de förväntar sig att förövarna ska vara ett antal onda indianer förbereder de sig för en rutinmässig kamp, men de upptäcker snart att den riktiga fienden kommer underifrån för att livnära sig på människor.

I rollerna finns den pålitlige (ofta spelandes sviniga karaktärer, på ett mycket övertygande sätt) veteranen Clancy Brown, samt Doug Hutchinson (mest känd som del elake Percy i Den gröna milen). Huvudrollen spelas av Irländaren Karl Geary och han fungerar bra utan att imponera. The Burrowers eller Evil Underground som den också kallas visar sig vara en hyfsat originell skräckfilm. Dock ska man ta det där med skräck med ett par nypor salt då det inte direkt isar sig i blodet när man ser den. Det originella består mest i att förlägga en skräckfilm i 1870-talets Amerika, med indianer, cowboys och andra inslag. Som skräckfilm visar sig filmen dock vara medioker då det inte hettar till under filmens gång. Ett makligt tempo i kombination av avsaknad av skräckeffekter med tillhörande ljudeffekter blir lätt ett sömnpiller. Dock är filmen ingen katastrof, men det kunde gott ha hänt lite mer rafflande saker.

Det tar inte ens en kvart innan den första dataeffekten gör entré i form av en dåligt gjord blodskvätt. I min bok är det skandalöst att lägga till en helt onödig effekt med hjälp av CGI, när det inte ens behövs. Less is more, och precis som jag sagt förut så är det i de flesta skräckfilmer smartare att inte visa så mycket av halvtaskiga effekter och istället satsa på välgjorda animatronics istället. Tobe Hoopers klassiska Motorsågsmassakern är ett bra exempel där man bygger upp skräck genom att i stort sett inte visa någonting läbbigt alls i bild, och på så sätt sätta igång publikens fantasier. Ytterligare ett bra exempel på en film med låg budget som verkligen excellerar när det gäller animatronics och bra skräck är den eminenta Dog Soldiers. Jag gillar inte att använda den slitna klyschan att det var bättre förr, men i detta fallet kan det i vissa fall vara så. Hellre ingen effekt alls än en kass cgi-effekt.

Bildkvaliteten är ytterst varierad. Många av filmens naturscener är skarpa och har bra kontrast, men de mörka scenerna samt de scener där dataeffekter förekommer är ofta snudd på usla. I de mörka scenerna finns mycket digitala artefakter och annat gnurf som gör att man snart undrar om det är en taskig divxkopia som man tittar på. Inte bra med andra ord, har man köpt eller hyrt en dvd SKA man förvänta sig bättre bildkvalitet än en tafflig piratkopia. Ljudet fungerar dock bra i 5.1 med bra stuns, men problemet är att ljudkillarna inte kan sin sak och att många av filmens pistoler och gevär låter som knallpulverpistoler vilket är rätt pinsamt. Här behövs bättring.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Lämna ett svar