masterminiI helgen var det tung racing på Mantorp Park, bokstavligt talat. På Trailer Trucking Festival som eventet heter fanns nämligen eliten inom Truckracing på plats för att tävla inför en entusiastisk publik.

De som fanns på plats passade också på att njuta av 250 utställda bilar, strongmantävlingar, lyssna till lastbilsrelaterade nyheter samt att kolla runt bland alla utställare. På racerbanan utmanade de finska elitförarna Matti Salonen, Markus Alkio och Eric Forsström Sveriges Mikael Johansson om vem som kunde köra lastbil snabbast runt Mantorps knixiga bana. Eric satte hårt mot hårt och kunde åka hem med en seger tätt följd av Mikael Johansson. Det var en glad Erik som berättade att han trivs på Mantorp och gillar att köra här när han pustade ut i solen efter racet, på bilden ovan.

minitrucks1I Finland och nere i Europa är sporten större, men faktum är att det har ju tävlats tidigare med lastbilar i Sverige. På Slim Borgudds tid var det minsann bra många bilar i startfältet. På Mantorp kom fyra bilar till start och det är magert, men det är mer spännande än man kan tro att titta på flera ton tunga lastbilar som far fram på ställ i kurvorna och som ligger i runt 160 km/h på raksträckorna. Mer bilar på gridden hade förhöjt racingupplevelsen rejält men det är inte illa som det är. Det låter och ryker och sinnena bombarderas på de som sitter på läktarna. Den vita bilen ovan är Matti Salonens Mercedes som är byggd i Brasilien och bredvid står Markus Alkios dito.

redtruck winner Den helröda Scania T124:an som kommer på ställ i Pariserkurvan körs offensivt av Mikael Johansson (som även jobbar som stuntman, hur häftigt är inte det?) som kämpade om andraplatsen efter att Erik Forsström i sin SISU dragit ifrån. Bilden under är Erik Forsströms gula och röda som drar fram som en missil.

meangreen Självklart fanns även Boije Ovebrink på plats med sitt gröna Volvomonster Mean Green. Med Volvos D16 motor som lämnar 1900 hästkrafter steker den det mesta, inklusive Ferraris på stripppen. Lägg där till att bilen även har en elmotor om ytterligare 400 hästkrafter så inser man att det lär hända saker när Boije stämplar på.

Bojje har massor med fans och när han körde var det många som blev övverraskade av att en enorm lastbil som väger 6 ton kan accelerera 0-100 km/h på fyra sekunder blankt. Men mer om hans ekipage kommer i en senare artikel här på kanonfilm. Detsamma gäller även för de helt sjukt vackert motivlackerade lastbilarna som fanns på plats. Man måste se dem live för att förstå. Men jag postar ändå några bilder här för att väcka lite intresse för nästa post. Vädret var som sagt helt kanon under hela dagen med cirka 23 grader och sol, och med tanke på att dagen också är en branschdag så var det rejält med folk på Mantorp under helgen.

Så här snabb är den:

Läs mer om Finsk Truckracing HÄR om du kan finska
Du kanske själv vill skaffa en egen Mean Green? Basen hittar du HÄR

Text & foto © : Johan Åhlund

Vem är Johan Åhlund?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Lämna ett svar