ferrari_458smini4Ferraris fina 458 har nu hängt med ett tag. Efter introduktionen var biltestarna helt lyriska. Superlativerna formligen haglade om bilens förträfflighet och den stora massan av världens sportbilsfans ansåg att 458:an var världens bästa sportbil. Men nu kanske de får uppdatera sitt betyg.

För Ferrari passade på att förfina sin racer och har nu släppt sin specialversion av 458:an. De tidigare specialarna brukade heta Stradale, Challenge eller Scuderia men den här gången heter den helt enkelt Ferrari 458 Speciale.

ferrari-458-smini2Man har alltså tagit en redan fin och rysligt snabb bil och satt den på träningsläger. Speciale är lättare, starkare och effektivare. Den har dessutom vässats rent aerodynamiskt för att verkligen slå an tonen i det getingbo där konkurrenter från McLaren, Lamborghini och Porsche härjar runt som värst. Totalt har man trollat bort cirka 100 kilo och ökat effekten i den 4,5 liter stora v8:an med 35 ystra hästkrafter. Den levererar nu respektingivande 605 hästkrafter. Som om inte originalets 570 hästar skulle räcka. Hur som helst så ger detta en litereffekt om 135 hästkrafter. Imponerande var ordet.

ferrari-458-smioni3Nu väger bilen in på 1290kg och om man står på rejält så kan man faktiskt nå 100km/h på raska tre sekunder blankt, och det är fyra tiondelar snabbare än originalet. Men än mer inponerande blev det när testförarna rastade den på den egna testbanan Fiorano och satte kanontiden 1,23,5, en tid som är 1,5 sekunder snabbare än originalet. Nyckeln till detta sitter dels i den nya elektroniken som hanterar väghällningen, dess elektroniska diffbroms samt det effektiva antisladdsystemet F1-Trac. De tjusiga tre utblåsen därtbak har nu blivit två till antalet, de är nu grövre och dessutom har man modifierat diffusorn så de som blir omkörda, vilket de flesta lär bli har nu en ny design att titta närmare på. Om de hinner vill säga.

ferrari-458-sminiMer bilder och läsning från Kanonfilms arkiv om Ferrari 458:

Ferrari 458 Challenge
Alx Danielsson kör Ferrari på Mantorp Park i Swedish GT
Ferrari 458 Challenge release
Ferrari 458 Italia på Mantorp Park
Ferrari 458 – Filmer
Ferrari 458 förhandstitt 2009

Text : Johan Åhlund

Vem är Johan Åhlund?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Lämna ett svar