Den senaste tiden har jag faktiskt tagit mig tid att läsa några av de böcker som jag köpt strax före jul. Så under februari så tog jag tjuren vid hornen och läste i följande ordning Walter Isacsons mastiga biografi om Applegeniet Steve Jobs, en 666 sidor lång historia om en av världens mest kreativa personer. På gott och ont. Därefter satte jag tänderna i Born Fearless av den brittiske äventyraren och yrkessoldaten Big Phil Campion, en machoresa genom några av världens mest infekterade oroshärder skildrade av en person som är minst sagt kontroversiell, även detta på gott och ont. Men samtidigt skildras en väldigt hård uppväxt där armén och SAS kom att bli den enda fasta trygga punkten i den unge Campions tillvaro. Men man får ta det för vad det är, en actionpackad ”självbiografi” om krig, pirat- och terroristbekämpning. Sedan följde den andra boken i rad där författaren har epitetet Big. Det handlar om MMA-domaren Big John McCarthys liv. En resa inom träning, tävling, entreprenörsskap och relationen mellan domare, tävlande samt en stor skopa familjeliv.

Boken om Steve Jobs visade sig vara en skildring av Jobs som verkligen gick på djupet. Isacson drar sig inte för att kritisera eller måla upp en bild av ett kreativt supergeni med minst sagt aggressiva och genuint otrevliga egenskaper. Att följa Jobs resa från uppväxt till den superentreprenör han kom att bli och detaljerat läsa en skildring av hans karriär resulterar i en välskriven och otroligt välresearchad bok som är svår att lägga ifrån sig. Här finns massor av rafflande händelser och som läsare slits man mellan hopp och förtvivlan när man detaljerat tar del av hur Jobs beter sig mot sina kollegor. Sällan får man ta del av en så splittrad och känslosam men samtidigt helt enormt driven superpedant. En mardröm att samarbeta med, men produkternas användarvänlighet är ju oftast geniala. Ord som manisk, psykopat, geni, kreatör och kontrollfreak haglar genom mitt medvetna när jag kapitel efter kapitel stortrivs som läsare. Dessutom finns ett vemod med genom berättelsen då Steve rycktes bort från oss alldeles för tidigt. Det är fascinerande vilket jobb som Isaacson har lagt ner på boken, och antalet intervjupersoner är enormt, för att kunna skapa en beskrivning av hans person. Och tro mig, det är inte så att boken är späckad av hyllningar. Men, det är det som gör den så bra, då den känns så genomarbetad. Trots sin tjocklek så tog jag mig igenom den snabbt och den fick mig att nostalgisurfa, efter att jag hade läst den. Mersmak alltså, och även om jag inte kom ihåg alla modeller av Apples datorer så var det trevligt att i efterhand bildgoogla fram info om de macar som vi använde på Högskolan, dessa burkar hade vi minst sagt blandade känslor för.

Big Phil Campions bok kan man vid en första anblick tro bara innehålla en massa macho bullshit och spänning av kiosklitteraturskaraktär. Dessvärre gör den också det, men lyckligtvis så finns det en människa bakom all action och Campion har en hyggligt spännande historia bakom sig. En tragisk och brutal uppväxt i england, där hans enda stabila tillvaro uppenbarade sig när han vid 16 års ålder tog värvning och hittade sig själv. Därefter kom hans militära bana att föra honom över halva jordklotet, med allt vad det innebär. Efter avslutat tjänst inom den brittiska specialstyrkan SAS, blev han en så kallad private military contractor. Ett yrke som inte har det bästa ryktet, men som i Phils fall kom att handla om att skydda en svensk ambassadör i Kabul, olika säkerhetsuppdrag i Gaza, Afghanistan och Nordirland. Jag tvekade innan jag beställde boken, på grund av att recensionerna var så blandade. Många anser att boken är spännande och bra medan andra tycker att Phil våldsamt överdriver sin person, och själv står jag nånstans däremellan. Jag läser den som spänningsläsning, och som rafflande underhållning som skildrar miljöer och situationer jag troligtvis aldrig kommer att hamna i. Det jag mest såg fram emot var de kapitel som handlar om modern piratjakt längs Somalias kust. Så här i efterhand så är det svårt att ge boken ett högt betyg, mycket beroende på att den är svår att validera, men också beroende på att kapitlen om piratbekämpning var alldeles för korta och rumphuggna. Den här beskrivningen från Phils hemsida beskriver vad det handlar om väldigt precist : Big Phil’s story of life on the private military circuit (‘The Circuit’) is a high-octane blend of chasing fast bucks in a Wild West industry, whilst always staying one step ahead of the bad guys. Kapitel ett finns att provläsa här.

Big John McCarthy däremot har tillsammans med Loretta Hunt skrivit en omfattande och otroligt lättläst skildring om hur MMA har växt fram och blivit en av världens snabbast växande sporter. McCarthy har varit med från början och från att ha agerat domare har hans karriär tagit honom över hela världen och lett till en massa spännande möten. Boken är också en välskriven skildring av hans uppväxt och hans 22 år långa karriär inom Los Angeles poliskår. Efter att ha avslutat sin karriär inom både polisen och inom UFC så driver nu John och hans familj en av de största träningsanläggningarna i USA, och i den här boken tar han nu bladet från munnen och berättar ingående om olika fighters, fixade matcher, slitningar inom konkurrerande organisationer, doping, matchmaking, marknadsföring, politik, sportlig utveckling, hur det är att uppleva olika kulturer, kärleken till sin familj, braziliansk jiu-jitsu samt väldigt mycket annat. Trots 480 späckade sidor så är boken väldigt bra upplagd och det är både rolig och spännande läsning från präm till pärm. Boken anses som en av de bästa i genren, och trots att jag läst flera av de andra så sticker den här ut. Mycker beroende på att den är så pass bred, och inte enbart är en skildring av John som person. Det mest spännande är att själv höra John berätta om de olika matcherna och när boken börjar gå igenom de olika galorna med den kontroversiella starten 1994 och hur man sedan utvecklat det mesta tillhör bokens mest intressanta delar. Som sagt inte något för alla, men den har blivit en storsäljare och är intressant för alla med ett intresse av kampsport. Let’s Get It On!

2 Svar på “Tegelstensmaraton deluxe – Tre minst sagt olika böcker nu utlästa”
  1. Robban skriver:

    Boken om Jobs (R.I.P) är ruggigt bra och välskriven. Har precis läst ut den, och din recension på fjorton rader sammanfattar den väldigt väl. En målande beskrivning som borde få fler att vilja läsa den.

  2. Johan Åhlund skriver:

    Ja den är verkligen bra!

  3.  
Lämna ett svar