Att en Ferrari ska vara röd har man ju alltid hört. Men, det finns undantag och den här vanvettigt vackra 599:an är ett bevis för detta. Jag tycker att det tyder på en vansinngt bra smak att beställa den i den gula nyansen Giallo Modena Triplo Strato Pearl, trots ett prispåslag om cirka 25.000$. Det blir inte så mycket bättre än så här när det gäller lackfinish. Titta och njut. Fler bilder efter hoppet

Det var den första mars 2006 som Ferrari presenterade efterföljaren till den populära grandtourern 575 Maranello. 599 GTB Fiorano som modellen heter var en rymlig och stor vagn som gjord för snabba resor genom Europa med komfort och lyx. Läderinredningen är precis lika utsökt som man kan förvänta sig och kupén är rymlig. Under den långa huven finns en potent V-12:a på sex liter vars ursprung kommer från den legendariska Enzo. Den lämnar i Fioranon 620 hästkrafter vid höga 8400 varv.

Växellådan kallas F1-Superfast och kastar i nästa växel på snabba 100ms. Manettinoswitchen på ratten låter föraren välja på flera olika lägen och Race eller Sportmode ser till att det rör på sig ordentligt. Tack vare att bilen till största delen är byggd i aluminium så är den cirka 100 kilo lättare än sin föregångare och 85 procent av dess vikt ligger mellan hjulaxlarna vilket ger superba vägegenskaper. Noll till hundra klaras av på blixtrande snabba 3.7 sekunder och toppfarten tangerar 330 km/h. Helt galet. På Anderstorp fanns det flera exemplar och förarna öppnade upp rejält och de stora tolvcylindriga motorerna lät nästan som en Formelbilar. Sedan introduktionen har man även släppt några versioner till av 599:an.

599 GTO som introducerades i april 2010 är den svinvassa värstingversionen med 670 hästkrafter och noll till hundra på 3,35 sekunder och 335 km/h i toppfart.

Sedan finns den ultraexklusiva 599xx som är gjord för avancerad och kompromisslös bansmiskning. Den varvar till sanslösa 9000 rpm och vrider ur sig 730 hästar. Den klarade Nordslingan runt Nurburgring på sex minuter och 58,16 sekunder, den näst snabbaste tiden någonsin för en bil i produktion. Den har jag skrivit mer om här.

SA Aperta var en cabriolet som tillverkades i 80 exemplar och som premiärvisades vid Paris Motoe Show 2010. Den ska ses som en hyllning till Sergio Pininfarina och Andrea Pininfarina. Effekten ligger på 670 hästkrafter, vilket lär räcka till.Text & foto : Johan Åhlund

Vem är Johan Åhlund?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Lämna ett svar