Hugh Jackman är tillbaka i rollen som Wolverine, en av världens mest populära hjältar. Wolverine utspelar sig innan händelserna i X-men och berättar historien om Wolverines våldsamma förflutna, hans komplexa förhållande till sin bror Victor Creed och jakten på de som är ansvariga för hans älskades död.

Det börjar riktigt bra, och de första sju minuternas inledning är fullpackade med spänning som skildrar den komplicerade vänskapen mellan Wolverine och Sabretooth. Tempot är högt och regissören Gavin Hood (sydafrikanen som tidigare gjort Rendition och Tsotsi) verkar veta hur man bygger upp förväntningarna genom att ge järnet redan från början.

Hugh Jackman är precis som du gissat mycket lyckad som Wolverine, och porträttlikheten gentemot den tecknade förlagan är rent av slående. Han lär nog dessutom ha tagit sina vitaminer, tränat hårt, hållt tummarna och ätit av hela kostcirkeln då han är välbyggd och deffad något så in i helsike. Då han fått 170 miljoner kronor för besväret lär han haft råd med diverse tillskott och en personlig tränare. Allt detta gjort väldigt snabbt dessutom. Hugh är dock en bra skådespelare som verkligen briljerar i sin roll, och handen på hjärtat finns det någon annan som skulle kunna gestalta Wolverine bättre? Inte en chans. Bra är även Liev Schrieber (som jobbat med Jackman tidigare i filmen Kate & Leopold). Liev gick enligt Wiki upp 18 (arton) kilo inför sin roll som Sabretooth. Det är fan helt galet och måste tas med en nypa salt. När man hör sånt och ser hur Jackman ser ut är det inte utan att man undrar vad han pillat i sig de senaste månaderna. Liev går dock skådespelarmässigt från klarhet till klarhet och kan komma att få det erkännande han i min bok förtjänar. Ryan Reynolds gör det han ska och sedan finns såklart en rap/popstjärna med. Denna gång är det Will I Am (lagom moget namn) från The Black Eyed Peas och hans insats är inte direkt lysande. Efter en stund tog jag en liten paus. När jag kom tillbaka till tvn trodde jag att jag tittade på nyheterna då en ung Jan Eliasson (superdiplomat och en allmänt skön person) fanns i bild. Men det var inte Eliasson utan Danny Huston (30 Days Of Night) som var jäkligt lik Jan. Det var svårt att hitta en bild som förklarar men, likt var det. Danny är förresten en riktigt bra skådespelare. Något säger mig att vi kommer att få se mer av den dåndimpenvackra australiensiska skådespelerskan/modellen/sångerskan Tahyna Tozzi (som spelar Emma Frost) i framtiden.

Actionmässigt är det för genren ganska typiskt. Det är en serietidningsfilm med sedvanlig Marvelkvalitet vi bjuds på. I Wolverine bjuds du på full fart, friska tag och serveras ett skapligt underhållningsvärde. Action är det gott om som i de flesta superhjältefilmer. Att komma och klaga på att filmer av den här typen är overkliga finns det folk som gör. En av stadens absolut hetaste gymnasietjejer klagade på Daredevil när hon lämnade tillbaka den i videobutiken där jag jobbade. – Den var ju så jääävla overklig sa hon till mig som stod bakom disken. – Eh, jaha; det är ju inte direkt någon dokumentär du har hyrt svarade jag. Hon gick senare ut från butiken glatt viftande med filmen Gigli i handen. Vilket kanske är världens genom tiderna sämsta film. Hur som helst, åter till Wolverine. Effekterna är av blandad kvalitet. I vissa uppenbara CGI-scener är det ganska suddigt, medan andra scener ser bra ut. Slutscenerna, med kampsportsgymnastunikumet Scott Adkins är skapligt bra koreograferat. Även om jag helst sett att man tagit vara på Adkins enorma talang än mer. Ljudet är tyvärr bara i Dolby Digital 5.1, men det pumpar på friskt även om jag givetvis helst hade sett att filmen hade ett DTS-spår. Betyget då? Ja, det här är en av de bättre filmerna i superhjältegenren. Jag ger den en sjua på en skala till tio och anser att den var bättre än vad jag trodde. Den blev en ekonomisk succé och alla som är så dumma att de går på snacket om att det skulle vara nån sorts kris för att kidsen laddar ner filmer kanske får tänka om då filmen redan spelat in $371,376,142 vilket motsvarar lite drygt två och en halv miljard kronor. Med tanke på bluray och dvd-försäljning lär siffran öka högst markant. Och, ja. Det blir såklart en uppföljare. Minst.

Så här blir du lika fit som Hugh. Annars kan du göra så här.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Creeper

Lämna ett svar